BMW M3 E46

Lokakuussa 2000 esiteltiin legendaarisen BMW M3 E46 -automallin uusi sukupolvi, joka oli varustettu uudella kuuden sylinterin voimayksiköllä, jonka tilavuus oli 3,2 litraa. Tämä sukupolvi suunniteltiin korvaamaan E36-malli M3-malliston kabrio- ja coupe-koreissa.

M3-malliston ensimmäiset versiot maalattiin vain yhdellä sävyllä – Laguna Seca Blue. Ulkoiset erot kolmannen sarjan vakiomalleihin nähden koostuivat pääasiassa pyöräkoteloiden suurista laajennuksista ja konepellin kannen alumiinista valmistetusta pullistumasta (tätä pullistumaa kutsuttiin nimellä “Power Dome”). Heti silmiinpistäviä olivat myös sivupeilit, joiden aerodynaamiset muodot olivat optimoidummat, sekä “kiduksilla” varustetut sivusiivet. Myös lihaksikas etupuskuri pisti silmään. Oli vaikea jättää huomiotta massiivista takapuskuria, joka oli varustettu neljällä pakoputkella ja taotuilla 19-tuumaisilla pyörillä.

Ulkonäkö

On tapauksia, joissa ihmiset sekoittavat tavalliset baijerilaisten kolmannen sarjan autot M-versioihin, vaikka niissä on tiettyjä erityispiirteitä. Ensimmäinen asia, joka kiinnittää välittömästi huomiota, on lisääntynyt aggressiivisuus, josta vakiomuutos ei poikkea millään tavalla. BMW M3 E46:n väistötila on myös hyvin silmiinpistävä.

Etuosa lumoaa käyttäjän silmät massiivisella hupulla, joka kätkee tehokkaan moottorin uteliailta katseilta. Tavallisessa muunnoksessa ei myöskään ole ilmanottoaukkoja, toisin kuin urheilullisessa versiossa. Etupuskuri on saanut muodokkaammat ja massiivisemmat ääriviivat. Tässä yksityiskohdassa ei ole tilaa sumuvaloille, mutta siinä on kolme suurta ilmanottoaukkoa. Pääoptiikka on tehty saksalaisille klassiseen tyyliin – se on suorakulmainen. Vilkun toistimet sijaitsevat siivissä, ja ajovalojen alaosassa on muovinen insertti. Ajovalojen välissä on legendaarinen jäähdyttimen säleikkö, jossa on tunnistettavat “sieraimet”.

M3 E46:n kylki on urheilullisen näköinen. Pyöräkotelot pistävät heti silmään suurten ulokkeidensa ansiosta. Suojusten takaosassa on M3:n tavaramerkillä koristellut ilmanottoaukot. Aggressiiviseen tyyliin on tehty ja auton kynnys sekä muoviset suojukset. Yhdessä virtaviivaisten sivupeilien kanssa se luo autolle vauhdikkaan ulkonäön. Lisävarusteena käytetään 18- tai 19-tuumaisia taottuja vanteita.

Jos katsot auton takaosaa, sekaannus vakiomallin kanssa voi syntyä jopa yrityksen faneille. Erikoisominaisuudet voi huomata vain pienessä spoilerissa, joka sijaitsee massiivisessa takaluukussa, sekä kaksoispakoputkissa. Takavalot ovat samat kuin tavallisessa mallissa. Ne koostuvat kahdesta osasta, minkä ansiosta ne on onnistuneesti sijoitettu lokasuojaan ja takaluukkuun.

BMW M3 E46 esiteltiin ostajille erilaisilla korityypeillä, joten auton mitat riippuivat korirakenteesta. BMW E46 M3:n mitat sedan-korissa antoivat pituutta 4492 millimetriä ja leveyttä 1780 millimetriä, kun taas korkeus oli 1372 millimetriä. Akseliväli oli 2731 millimetriä. Maavara oli urheiluautoille tyypillinen ja oli 110 millimetriä. Coupén omapaino oli 1,5 tonnia.

M3 E46 kabriolettikorissa on hieman erilaiset mitat: auton pituus on 4488 millimetriä, leveys 1757 millimetriä ja korkeus 1370 millimetriä, ja akseliväli on 2725 millimetriä pidempi. Tämän korin maavara ei poikkea sedanista ja on 110 millimetriä. Avoauton omapaino on hieman enemmän – 1660 kiloa.

Myös tavaratilan hyötytilavuudessa on eroa, koska avoauton pehmeä katto on piilotettava jonnekin, joten se vie jonkin verran tilaa. Tälle koriversiolle on ominaista, että tavaratilan koko on kolmesataa litraa, ja coupe-korin tavaratilaan mahtuu 410 litraa lastia. Kaasusäiliön tilavuus ei riipu koriversiosta, ja se sijoittaa itseensä 63 litraa polttoainetta.

Tärkeä ero M3 E46:n ja vakiomallin välillä on värivalikoima, joka tarjoaa laajan valikoiman. Erityisen vaativilla ostajilla oli mahdollisuus valita yksilöllinen korinväri. BMW M3 coupe E46:ta ei valmistettu.

Sisustus

BMW M3 E46:n kuvassa on havaittavissa, että eroja vakiomuutokseen verrattuna on vaikea olla huomaamatta, mutta sisätiloissa tällaisia muutoksia ei käytännössä näy. Sisätilojen toteutus on tehty saksalaiselle yritykselle klassiseen tyyliin. Etupaneelin yläosassa on pari ilmakanavaa, joiden alapuolelta löytyy pienikokoisen multimediajärjestelmän näyttö. Siellä sijaitsee myös ilmastoinnin ohjausyksikkö. Hieman sivummalla on lisäkytkimet, joilla voit ohjata ovien lukitusta, istuinlämmitystä ja muita lisätoimintoja.

Kuljettajan ja matkustajan välisen tilan jakavan keskitunnelin etuosassa on vaihteenvalitsin, jossa on M-merkintä. Vaihdevivun molemmin puolin on painikkeet sähköisten ikkunannostimien ohjausta varten. Tunneli jatkuu vähitellen mukavaksi käsinojaksi, jossa on syvennys seisontajarruvipua varten.

Huomattavimmat muutokset tehtiin kojelautaan. BMW M3 E46:n sisätilat erottuivat siitä, että niissä on erilainen graduaatio, joka on toteutettu hieman erilaisella muotoilulla. Modernisointi on havaittavissa myös ohjauspyörässä. Erot ilmenevät nimikilvessä “M”, joka sijaitsee aivan ohjauspyörän alaosassa. Itse ohjauspyörä on toteutettu baijerilaisille klassisessa kolmipilarisessa muodossa. Kahdessa kiekossa on painikkeet, joiden avulla voit hallita auton lisäjärjestelmiä. Vuodesta 2001 lähtien valmistetussa kabriolettirungossa ohjauspyörän alta löytyi vaihteiden vaihtamisesta vastaavat melat.

Sisustuksessa käytetyt materiaalit olivat korkealuokkaisia ja laadukkaita kuten aina. Suurimmaksi osaksi käytettiin luonnonnahkaa, mutta myös mokkanahkaa ja muovia sisältäviä osia oli mahdollista löytää. Istuimet oli varustettu sähkösäädöllä, ja niille on ominaista urheilullinen istuvuus ja erittäin voimakas sivuttaistuki. Takaistuinriville mahtuu helposti kaksi matkustajaa, mutta sinne on mahdollista sijoittaa myös kolmas, mutta sinun on puristettava.

Sisätilojen verhoilussa käytettiin myös erilaisia eksklusiivisia värejä, joita voitiin yhdistää toisiinsa ostajan valinnan mukaan.

Moottorit

BMW M3 E46 -mallin julkaisu toi saksalaiselle konsernille päätöksen luopua aiemmista moottoreista ja ottaa käyttöön kaksi toisistaan radikaalisti eroavaa moottoria. E46-mallin tehokkaimmassa versiossa vanha S52-moottori ja S50B32-moottori korvattiin S54-voimansiirrolla. Tämä polttomoottori oli M54-malliston huippu, johon kuului myös muita malleja, jotka tekivät BMW M3 E46:sta suorituskykyisen.

Auto oli varustettu ilmakehän bensiinimoottoriyksiköllä, jossa oli kuusi sylinteriä. Tämän moottorin työtilavuus oli 3,2 litraa. BMW M3 E46:n tekniset ominaisuudet olivat seuraavat: tämän moottorivaihtoehdon kehittämä enimmäisteho oli 343 hevosvoimaa ja huippuvääntömomentti 365 Nm.

BMW M3 CSL E46:sta oli saatavana myös rajoitettu painos, joka oli varustettu 360-hevosvoimaisella moottorilla, jonka suurin vääntömomentti oli 370 Nm. Työpariksi valittiin kuusivaihteinen manuaalivaihteisto, ja myös automaattivaihteisto asennettiin. Moottorin vetovoima siirrettiin kaikkien aiempien sukupolvien tapaan taka-akselille.

Ensimmäiset sata kilometriä tunnissa, auto sai vain 4,9 sekuntia, joka tuolloin oli melko korkea indikaattori, jonka kukaan harvoin ylitti. Auton maksiminopeus oli 250 kilometriä tunnissa, vaikka tämä raja asetettiin elektroniikalla, ja moottorin todelliset kyvyt mahdollistivat sen kiihdyttämisen 290 kilometriin tunnissa.

Uusi kuusisylinterinen rivimoottori S54 on kehitetty eurooppalaisen luokituksen mukaisen S50B32-moottorin pohjalta. Valuraudasta valmistettua sylinterilohkoa parannettiin hieman kasvattamalla sylinterien halkaisijat 87 millimetriin. Lohkon sisällä oli kampiakseli, joka toimi 12 vastapainon avulla. Liitäntäsauvat olivat taottuja ja vahvistettuja, ja niiden pituus oli 13,9 senttimetriä. Lisäksi asennettiin uudet männät, joiden puristussuhde oli 11,5. Männät jäähdytettiin öljysuuttimilla.

Myös sylinteripäätä modernisoitiin jonkin verran. Moottorissa alettiin käyttää muokattua Double-VANOS-järjestelmää, joka mahdollisti nokka-akselin ajoituksen jatkuvan muuttamisen. Moottoriin asennettiin myös modifioidut valuraudasta valmistetut onttoja nokka-akseleita. Itse sylinterikannen painoa vähennettiin.

Moottorin uudessa versiossa on samat venttiilit kuin edeltävässä S50B32-moottorissa, joka oli asennettu edellisen sukupolven M3:een. Moottorissa ei ole hydraulisia kompensaattoreita, joten venttiilien lämpövarat on säädettävä aluslevyillä 50 tuhannen kilometrin välein.

Imujärjestelmään kuului myös yksittäisten kaasuläppien asentaminen kutakin sylinteriä varten. Kaikesta vastasi Siemensin MSS 54 -elektroninen moottorinohjausyksikkö, joka sietää ohjelmistomuutoksia varsin hyvin.

BMW E46 M3 CSL -versiota varten, jonka painoa vähennettiin ja jota valmistettiin rajoitettu erä vuonna 2004, kehitettiin BMW M3 E46 -moottorin huippumodifikaatio. Tämä moottori eroaa Euroopan markkinoiden vakiomoottorista asentamalla uuden imujärjestelmän, aggressiiviset nokka-akselit ja uudet venttiilit. Lisäksi asennettiin kevyempi pakojärjestelmä. Näin moottorin teho saatiin nostettua 360 hevosvoimaan ilman ylimääräisiä ahtimia. Moottori sai nimekseen S54B32HP.

Moottorin S-versio poikkesi tavanomaisesta M54-moottorista siinä, että siinä ei ollut maailmanlaajuisia ongelmia, jotka liittyivät lisääntyneeseen öljynkulutukseen. Mutta jos tämä toimintahäiriö ilmeni, kannattaa kiinnittää huomiota öljykorkkeisiin. Jos öljynkulutus on kohtuuttoman suuri, on tarkistettava renkaat.

BMW M3 E46

Myös ylikuumeneminen väheni, vaikka sitä saattoi esiintyä ajoittain. Useimmissa tapauksissa toimintahäiriön syynä olivat jäähdytysjärjestelmän ilmatulpat, likainen jäähdytin, rikkoutunut pumppu, rikkoutunut termostaatti tai jäähdyttimen korkki.

Moottoriresurssi on melko suuri, ja se pystyy tarjoamaan ei sata kilometriä tasaista toimintaa, mutta sinun ei pidä unohtaa M3:n ajotapaa. Useimmissa tapauksissa jälkimarkkinoilta löytyy vain kuolleita moottoreita, jotka voivat aiheuttaa paljon yllätyksiä milloin tahansa. Keskimäärin aggressiivisella toiminnalla, joka on ominaista autolle M3 E64, voimayksikkö pystyy ajamaan jopa 150 tuhatta kilometriä. Tämän ajanjakson jälkeen oli tarpeen vaihtaa vuoraukset ja ajoketju yhdessä kiristimien kanssa.

Tällaiset ongelmat voivat kuitenkin koskea vain ennen vuotta 2003 valmistettuja moottoreita. Tämän päivämäärän jälkeen valmistetuissa uusimmissa versioissa ei ole tällaisia ongelmia. Voimayksikkö edellyttää vain laatuöljyn käyttöä, jonka vaihtopäivämääriä on noudatettava. Huolto ja jatkuva kunnonvalvonta takaavat myös hyvän suorituskyvyn.

Kaikesta tehosta ja dynamiikasta huolimatta BMW M3 E46 ei erottunut melko suurella polttoaineenkulutuksella. Kulutus sataa kilometriä kohden kaupunkisyklissä oli vain noin 17 litraa, ja moottoritiellä ajettaessa kulutus 100 kilometriä kohden oli vain 8,5 litraa.

Muutokset

Vuoden 2001 alussa maailma näki BMW M3 GTR -kilpa-auton, joka perustui E46-malliin. Tämä auto oli varustettu kahdeksansylinterisellä moottorilla V-kokoonpanossa, joka tarjosi 4 litran työtilavuuden. BMW M3 GTR E46:n ominaisuudet olivat seuraavat: sen maksimiteho saavutti 500 hevosvoimaa. American Le Mans Series (ALMS) -sarjaan valmistettiin yhteensä 16 kappaletta. BMW M3 GTR E46 näytti luonnossa paljon houkuttelevammalta.

Kun kilpailukausi 2001 oli ohi, baijerilaiset julkaisivat toisen rajoitetun, 10 mallin painoksen, joka oli tarkoitettu julkisilla teillä liikkumiseen. Mallin hinta oli 250 tuhatta euroa. Myös BMW M3 GTR E46:n modifikaatio tuli tunnetuksi halutuimman pelin ansiosta.

Tästä autosta huomaa heti, että sitä ei ole suunniteltu julkiseen käyttöön. Rungolle on ominaista pyöräkoteloiden suuret laajennukset, massiivisempien puskureiden asennus, toinen konepelti, jossa on suuret reiät ilmanvaihtoa varten. Takapäässä oli valtava spoileri, joka oli sijoitettu takaluukkuun. Sisätiloissa oli turvahäkki ja kauhat tavanomaisten istuinten sijasta.

Vuonna 2004 maailmalle esiteltiin myös rajoitettu CSL-versio, joka perustui M3 E46:een. Muutoksen kokonaislevikki oli 1400 kappaletta. Tälle autolle oli ominaista vain kaksi korin värivaihtoehtoa: musta Black Sapphire Metallic tai hopea Silver Grey Metallic.

M3 E46 -mallin perusmoottoriin tehtiin muutoksia, jotka nostivat sen tehon 360 hevosvoimaan. Moottorin parina oli robottivaihteisto.

Muiden muutosten ohella auton jousitus ja ohjaus on myös muotoiltu uudelleen. Vahvistetut jarrut on otettu käyttöön. Insinöörien pääponnistelut keskitettiin auton painon vähentämiseen. Kokonaisvaltaisen työn ansiosta auton painoksi saatiin 1385 kiloa, mikä on 115 kiloa vähemmän kuin perusmallissa.

Restylingin ja esistylingin erot

Vuonna 2003 mallia päivitettiin hieman. Ensinnäkin muutokset sisälsivät mukautuvalla LED-optiikalla varustettujen takavalojen asennuksen. Automaattisen ilmastoinnin säätöjärjestelmän ohjauspaneeli ilmestyi myös. Värivalikoimaan lisättiin useita uusia korinvärivaihtoehtoja. Malliin alettiin ottaa käyttöön Assist-järjestelmää sekä langatonta Bluetooth-viestintäkanavaa.

Vuosi 2004 toi mukanaan myös pienen uudelleenmuotoilun, joka toi toisen päivityksen vuoden 2005 BMW M3 E46 -värimalliin, sekä tarkistetut jousitusasetukset. Viritysmuutoksilla pyrittiin vähentämään auton aliohjautuvuutta ja parantamaan käsiteltävyyttä suurissa nopeuksissa.

Sukupolvet ja laitteet

Coupe 3. sukupolvi

10.2000 – 12.2006

3.2 MT S54B32 3.2L 343 hv

Cabrio 3. sukupolvi

01.2001 – 11.2006

3.2 MT S54B32 3.2L 343 hv
3.2 AMT S54B32 3.2L 343 hv

Coupe 3. sukupolvi

10.2000 – 12.2006

3.2 MT S54B32 3.2L 343 hv
3.2 AMT S54B32 3.2L 343 hv
3.2 AMT CSL S54B32HP 3.2L 360 hv

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top