Legendaarinen BMW 7-sarja E38 esiteltiin lokakuussa 1993 Frankfurtin autonäyttelyssä. Tämä sedan aiheutti melkoisen kohun yleisön keskuudessa, mutta siitä huolimatta mallin tuotanto alkoi vasta kesällä 1994. Lippulaivamallin tuotanto jatkui vuoteen 2001 asti. Kaikkiaan E38-malleja valmistettiin yli 340 tuhatta kappaletta.
Auton seuraavat sukupolvet julkaistiin radikaalisti uudella muotoilulla, joten monet baijerilaisten autojen fanit uskovat, että seitsemäs sarja E38-korissa oli viimeinen saksalaisten julkaisema “oikea” malli.
Se, että kyseessä on lippulaivamalli, käy selväksi heti, kun E38-korin “seiskan” ensimmäinen vilkaisu tapahtuu. Ulkonäössä näkyvistä jykevistä piirteistä huolimatta auto onnistuu näyttämään sekä kireältä että urheilulliselta. Legendaarisilla “sieraimilla” varustetun tunnusomaisen säleikön, hieman “rypistyneen” etuoptiikan ja madalletun konepellin ansiosta auton ulkonäköön on voitu saada tiettyä aggressiivisuutta.
BMW 7-sarjan E38-autosta on tehty useita eri versioita: 730i, 735i, 740i, 740i, 740iL, 750iL, 740iL Protection ja 750iL Protection. Nämä muutokset erosivat toisistaan asennettujen voimayksiköiden ja varusteiden mukaan. Protection-versiot oli varustettu suojatulla korilla ja luodinkestävillä ikkunoilla, ja renkaat olivat ajokelpoiset myös puhki ajettaessa.
Ulkonäkö
E38-korissa olevalle Sevenille on ominaista houkutteleva ulkonäkö jopa nykypäivänä, mutta tietyt modernin sävyt puuttuvat siitä edelleen. Ensinnäkin silmään pistävät hyvin kapeat ajovalot, joissa on klassiset pyöreät linssit, joille on ominaista halogeenilamput. Mallin konepelti on melko pitkä, ja siinä on tyypillinen leveä leimaus. Jäähdyttimen säleikkö on yksi kappale konepellin kanssa. Etupuskurin alaosassa on silmiinpistävät sumuvalot, ja myös se on varustettu muovisilla insertteillä ja kromiosilla koko alueella.
Auton kylkeä korostavat pyöräkoteloiden pienet ulokkeet sekä ala- ja yläosien leimattuja viivoja. Kyljen keskiosaa koristaa erottuva listoitus, jossa on kromi. Ikkunoiden koristelistat on myös valmistettu kromimateriaaleista.
BMW 7-sarjan tunnusomainen piirre tässä korissa on myös takaluukku, josta on tullut melko pitkä. Takavalot ovat soikeat ja niissä on halogeenivalot. Myös takapuskurissa on muovista valmistettu listoitus.
Ulkoisesti sedan on erittäin suuri: sen pituus on 4983 millimetriä ja leveys 1862 millimetriä. Korin korkeus on 1435 millimetriä ja akseliväli 2931 millimetriä. Näillä mitoilla insinöörit onnistuivat saavuttamaan 120 millimetrin maavaran.
Seiskasta valmistettiin myös pitkät versiot E38-korissa, jotka erosivat toisistaan 141 millimetriä pidemmällä pituudella. Myös autojen akseliväliä kasvatettiin. Muut muunnoksen mitat pysyivät samoina kuin vakioautossa.
Sisustus
BMW E38:n sisätilat näyttävät melko hyvältä, mutta nykyajan standardien mukaan niitä on tietysti vaikea kutsua parhaiksi, mutta yleisilme on silti tyylikäs. Ensimmäinen asia, joka pistää silmään, ovat BMW E38:n muotoillut, nahalla verhoillut istuimet, jotka varustettiin sähkösäädöillä. Joissakin kokoonpanoissa myös takaistuimet on varustettu tällä vaihtoehdolla. Auton vapaan tilan määrästä ei ole väitteitä, sillä se on aivan riittävä. Sisätilojen verhoilussa käytettiin vain korkealaatuista puuta ja hyvää nahkaa, jopa BMW E38:n tavaratila on verhoiltu laadukkailla materiaaleilla.
Varusteet vaikuttavat suoraan takarivin sijoitteluun. BMW E38:n kuva osoittaa, että perusversiossa on erillinen ilmastointi ja keskellä oleva käsinoja, joka erottuu vaikuttavan kokonsa ansiosta. BMW E38:n pitkälle versiolle Individual- ja Luxury-varustetasoilla on ominaista jalkatuki ja kaksi kokoontaitettavaa pöytää mukitelineillä.
Myös tämän auton kuljettajaan kiinnitetään erityistä huomiota. Ohjauspyörässä on neljä kiekkoa ja se on verhoiltu nahalla. Ohjauspyörässä on painikkeet stereoiden ja vakionopeudensäätimen ohjausta varten. Mittaristossa ei ole paljon mielenkiintoista – klassiset suuret analogiset mittarit, joissa on pieni ajoneuvotietokone. Näiden mittareiden avulla voit seurata nopeutta, moottorin kierroslukua, polttoaineen määrää säiliössä ja öljyn lämpötilaa.
Keskikonsoli erottuu muista autoista myös kahdella suorakaiteen muotoisella ilmanohjaimella, jotka sijaitsevat OEM-stereon päällä. Stereot pystyvät soittamaan levyjä vain kaseteilta, mutta suuresta iästään huolimatta ne on varustettu pienellä näytöllä. Alla on erillisen ilmastointilaitteen ohjausyksikkö, joka on melko suuri. Se sisältää suuren määrän toimintoja, joita voidaan tarvita mukavaan ajamiseen.
Tunnelin alussa on suhteellisen suuri vaihteenvalitsin. Tunnelin erityispiirre on suuri määrä nahkaa ja puuta. Tuhkakuppi ja hätähälytyspainike ovat samassa paikassa kuin vaihteenvalitsin. Kuljettajan oikealla puolella on suuri käsinoja, jolle on ominaista tilava syvennys erilaisille pienille tavaroille. Lisäksi siellä on sisäänrakennettu matkapuhelin, joka tarjoaa yhteydenpitoa, kun SIM-kortti asetetaan paikalleen. Oviverhoilu on nahkaa, jossa on puiset insertit, ja se on valmistettu erittäin laadukkaasti. Ovissa on markkinaraot pienille tavaroille ja tasku. Auton sisustus ei ole huonosti toteutettu edes tuotantovuosista huolimatta. Jo tuolloin auto oli varustettu kymmenellä turvatyynyllä ja 440 watin teholla toimivalla musiikkijärjestelmällä.
Muutokset
Malliston ensimmäiset mallit olivat 730i- ja 730iL-versiot, jotka oli varustettu kahdeksansylinterisillä ja 32-venttiilisillä M60-moottoreilla. Nämä moottorit oli varustettu kahdella yläpuolisella nokka-akselilla ja VANOS-järjestelmällä, joka mahdollistaa kaasunjakovaiheiden vaihtamisen. Toiminta oli yhdistetty viisivaihteiseen vaihteistoon. BMW 740i E38- ja 740iL-mallit tarjosivat samojen moottoreiden asennuksen, vain tehokkaampia, koska ne toimivat yhdessä kuusivaihteisen vaihteiston kanssa. Vuodesta 1996 lähtien malli alkoi olla varustettu M62-moottorilla, jonka työtilavuus on 4,4 litraa.
Neljä kuukautta tuotannon aloittamisen jälkeen, vuonna 1994, aloitettiin yhden suosituimman mallin BMW 750i E38 tuotanto. Modifikaatio BMW 750 IL E38, jossa oli pidennetty akseliväli, oli suosituin. Tämä auto oli varustettu M73-moottorilla, jossa oli 12 sylinteriä V-asettelussa, joka antoi 5,4 litran työtilavuuden. Voimayksikön parina oli viisivaihteinen ZF-automaattivaihteisto.
Vuosi 1995 toi maailmaan yhden tämän sarjan suosituimmista ja menestyneimmistä malleista – 728i. Näihin muutoksiin asennettiin M52B28-moottori. Autosta oli myös laajennettu versio – BMW E38 IL. Vuosi 1996 merkitsi 725tds-mallin esittelyä, joka oli BMW:n 7-sarjan ensimmäinen dieselmodifikaatio. Auton voimanlähteenä oli M51D25S-moottori, jossa oli 6 sylinteriä ja 12 venttiiliä. Koska mallin paino voi versiosta riippuen vaihdella 1905 ja 2235 kilon välillä, tämän moottorin suorituskyky oli kuitenkin alhainen, samoin kuin polttoaineenkulutus.
L7 on rajoitettu versio, joka esiteltiin vuonna 1996. Siinä oli enemmän ylellisyyttä verrattuna 750iL-malliin, mutta siinä oli sama voimansiirto, M73B54. Erikoisuutena oli jääkaappi, taka- ja etuistuinten välinen väliseinä ja puhelin. Vuonna 1996 730-versio päätettiin korvata, ja se korvattiin BMW 735i E38 -mallilla sekä sen laajennetulla analogisella 735iL-mallilla. Näissä autoissa oli 8-sylinterinen moottori V – M62-asettelussa.
Vuonna 1998 E38-mallivalikoimaa täydennettiin toisella dieselversiolla 730d. Se varustettiin M57D30-moottorilla, joka tarjosi riittävän suorituskyvyn ja suhteellisen alhaisen polttoaineenkulutuksen.
Suosituin dieselversio on 740d, joka lanseerattiin samana vuonna. Se varustettiin M67 TwinTurbo -turbodieselillä. Moottorin iskutilavuus oli 3,9 litraa, ja siinä oli kahdeksan sylinterin V-asettelu.
Moottorit
BMW 7-sarjan E38-korissa on laaja valikoima voimansiirtoja, joihin kuuluu sekä bensiini- että dieselmoottoreita. Huomionarvoista on se, että dieselmoottoreita BMW E38 ei asennettu laajennettuun muutokseen. Niiden valikoima koostuu seuraavista malleista.
Perusvaihtoehto on kuusisylinterinen rivimoottori. Lähes kaikki moottorit valmistetaan tällaisella asettelulla. Tämä voimayksikkö erottuu 2,5 litran työtilavuudella, BMW E38: n tekniset ominaisuudet tällaisella moottorilla tarjoavat jopa 143 hevosvoimaa, jonka suurin vääntömomentti on 280 Nm. Kaupunkiliikenteen toimintasyklissä polttoaineen kulutus 100 kilometrin matkalla on noin 11 litraa. Seuraavalla dieselmoottorilla on suuret indikaattorit – 2,9 litran työtilavuus, se pystyy tuottamaan jopa 184 hevosvoimaa ja tarjoaa 360 Nm maksimivääntömomentin. Polttoaineen kulutus on noin 12 litraa.
Kolmas dieselmoottori kopioi täysin edellisen, mutta tuottaa 193 hevosvoiman maksimitehon ja 410 Nm vääntömomentin. Kulutus pysyy samana, mutta auton dynamiikka sai positiivisia muutoksia. Malliston viimeinen dieselvoimayksikkö on V8, jonka työtilavuus on 3,9 litraa ja joka tuottaa jopa 245 hevosvoimaa ja 560 Nm:n maksimivääntömomentin. Polttoaineen kulutus sataa ajettua kilometriä kohden on noin 15 litraa.
Myös bensiinimoottorivalikoima on varsin laaja. Ensimmäinen moottori sai tilavuudeksi 2,8 1997, ja se tarjosi jopa 193 hevosvoimaa. Voimansiirron suurin vääntömomentti oli 280 Nm. Täytettynä 95-m-bensiinillä sen kulutus sataa kilometriä kohden on noin 14 litraa. Toinen bensiinimoottori oli V-asettelun mukainen ja siinä oli 8 sylinteriä. Sen työtilavuus oli 3,5 litraa, ja se pystyy tuottamaan 235 hevosvoimaa ja 320 Nm:n maksimivääntömomentin. Polttoaineenkulutus on yksinkertaisesti upea – 18 litraa sadalla kilometrillä.
Sarjan seuraava moottori oli kopio edellisestä, mutta sen tehoa lisättiin 3 hevosvoimaa, ja se oli 238 hv. Myös suurin vääntömomentti oli suurempi – 345 Nm. Oli toinen V8, jonka työtilavuus oli 4,4 litraa. Tämä voimayksikkö tuotti 286 hevosvoimaa ja suurin vääntömomentti oli 440 Nm. Sen polttoaineenkulutus oli myös noin 18 litraa. Malliston viimeinen moottori oli 12-sylinterinen moottori, jossa oli V-asettelu. Legendaarinen voimayksikkö tuotti 326 hevosvoimaa ja suurin vääntömomentti oli 490 Nm. Tällä moottorilla varustetun BMW E38:n polttoaineenkulutus kaupungissa oli noin 20 litraa 100 kilometrillä.
Tällaisen BMW E38 -moottorin tyypillisiä ongelmia oli enemmän kuin tarpeeksi. Ensinnäkin BMW 7-sarjan omistajat olivat huolissaan bensiinimoottoreiden ylikuumenemisesta. Jäähdytysjärjestelmän kunnon seuranta on pakollinen toimenpide, koska pumppu pettää hyvin usein. Ei myöskään ole harvinainen ongelma ovat öljyvuodot kampiakselin, moottorityynyn, sylinterikannen ja öljynsuodattimen öljyntiivisteissä. Polttoainesäiliö kärsii hyvin usein korroosiosta autoissa, joiden moottorit toimivat bensiinillä. Nämä moottorit kuluttavat paljon öljyä.
Malliston heikoin moottori on 2,8-litrainen moottori, joka on halvin ylläpitää. Se on ainoa bensiinimoottori, jossa on kuusi sylinteriä. Sen teho riittää raskaan sedanin normaaliin dynamiikkaan. Paljon dynaamisempi on 3 litran ilmamoottori. Mutta lähes kaikille näille yksiköille on ominaista lisääntynyt öljynkulutus. Seitsemännen sarjan kaikkien viehätysten täysi tunne voidaan kokea 3,5 litran työtilavuuden moottorilla. Voimayksikön teho on suoraan verrannollinen sen ylläpitokustannuksiin. 4,4-litrainen moottori kuluttaa paljon polttoainetta, ja V12:n korjaaminen tulee kalliiksi. Myös varaosien etsiminen on melko vaikeaa, eikä niitä voi korvata analogeilla. Pari polttoainejärjestelmää, kaksi elektronista moottorinohjausyksikköä ja kaksi punosta vain vaikeuttavat korjauksia. V12:ssa käytetään nimittäin kahta rivissä olevaa kuusisylinteristä moottoria, jotka on kytketty toisiinsa.
BMW 7:n valitseminen osakemoottorilla on erittäin vaikea tehtävä, johon on suhtauduttava huolellisesti. Perus 2,5-litrainen moottori tarjoaa vain vähän tehoa. Mutta auton hitaus ei ole ainoa ongelma, vaan siinä on myös suuri määrä vikoja. Periaatteessa kaikki haavat johtuvat korkeapaineisesta polttoainepumpusta ja sylinterikannasta. Dieseleistä onnistuneimpana pidetään 2,9 litran työtilavuuden moottoria. Se mahdollistaa turbiinin asentamisen ja sitä pidettiin julkaisuhetkellä luokkansa parhaana voimayksikkönä. Mutta riittävän pitkän ajan kulumisen jälkeen sen käyttö tulee paljon kalliimmaksi. Suuttimet, virtausmittari ja hihnapyörä poistuvat käytöstä 200 tuhannen kilometrin ajomatkan jälkeen. Myös kampikammioon pursuava pakokaasu voi johtaa kalliisiin korjauksiin. Kompressorin kuluminen johtaa myös kalliiseen huoltoon. Huippudieselmoottori V8, jonka tilavuus on 3,9 litraa ja jossa on pari turbiinia, on parasta välttää. Tällaista voimayksikköä pidetään todellisena mestariteoksena, mutta sitä valmistettiin vain 3,5 tuhatta kappaletta. Tämä aiheuttaa kalliiden korjausten tarpeen. Tärkeä tekijä on myös se, että tasauspyörästö ja automaattivaihteisto eivät pärjää hyvin 590 Nm:n vääntömomentille.
Kaikissa moottoreissa on ketjuvetoinen ajoitusmekanismi, joka on ilmoitettu huoltovapaaksi. Valmistaja antaa ainoastaan suosituksia sen määräaikaistarkastuksesta. Käytännössä käy ilmi, että ketju ei kulje yli 300 tuhatta kilometriä.
Elektroniikka
BMW E38 ja E39 ovat lippulaivamalleja, jotka on varustettu anteeksipyytelemättä. Jo aivan ensimmäisissä malleissa on kahteen vyöhykkeeseen jaettu ilmastointi, jossa on vain käsisäätö, monitoimisella ohjauspyörällä varustettu ohjauspyörä, etupaneeli, jossa on puukuvioinnit ja veluurinen sisätilojen verhoilu.
Nahkaverhoilu on lisävaruste ja saatavilla lisämaksusta. Myöhemmät mallit varustettiin DSC-järjestelmällä, joka tarjoaa dynaamisen ajonvakautuksen hallinnan, keskikonsoliin rakennetun puhelimen, näytöllä varustetun navigoinnin ja TV-virittimen. Näitä varusteita pidettiin perusvarusteina vuodesta 2000 alkaen.
Viimeisille tuotantovuosille oli ominaista aktiivinen vakionopeudensäädin. Istuimet olivat sähkökäyttöiset ja niissä oli riittävästi erilaisia säätömahdollisuuksia.
Auton ensimmäisissä perusvarusteissa oli kaksi turvatyynyä ja HPS-järjestelmä, joka suojasi päätä. Sivuturvatyynyt voitiin asentaa lisävarusteena. Pitkissä muutoksissa pääntukiin voitiin asentaa meikkipeilit tai TV-näytöt. Etuistuinten selkänojiin oli rakennettu puiset pöydät, jotka voitiin taittaa kokoon.
Ominaisuudet
Vuoden 1995 BMW E38:lle on ominaista täysin itsenäinen jousitus. Edessä oli järjestelmä, jossa oli kaksi vipua, ja takana – 4-vipujärjestelmä. Ajoneuvon pehmeys on melko suuri, mutta se on suhteellisen epäluotettava käytettäväksi kotimaisten tienpintojen olosuhteissa, koska sen yläosa on valmistettu alumiinista. Kuulalaakerit on vaihdettava 100 tuhannen kilometrin ajomatkan jälkeen. Hilalohkot on vaihdettava 50 tuhannen käyttökilometrin jälkeen. Joissakin kokoonpanoissa on ilmajousitus.
Asennetusta moottorista riippuen se on yhdistetty 5- tai 6-vaihteiseen manuaalivaihteistoon. Saatavana on myös versio, jossa on 5-vaihteinen automaattivaihteisto. Kaikki laatikot siirtävät vääntömomentin taka-akselille. Kaikissa neljässä pyörässä on levyjarrujärjestelmä, edessä myös tuuletettu.
Restylingin ja esistylingin erot
Vuonna 1998 BMW 7-sarjan III E38-mallia uudistettiin. Erikoisuutena oli auton etuosan kasvojen kohotus. Myös takavalot saivat päivityksen. Malleihin alettiin asentaa urheilullinen versio jousituksesta. Myös pyörät muuttuivat, ja hydraulinen muuntaja ilmestyi.
Alun perin 740i-versioon saatavilla ollut Sport-paketti on muutettu ja sitä tarjotaan koko BMW E38 ALPINA B12 -seitsemännen sarjan malliin. Automaattinen ilmastointijärjestelmä sai parannuksia. Etusivuturvatyynyjä alettiin asentaa yhdessä vakiovarusteena olevan päänturvajärjestelmän kanssa.
Vuonna 2001 tuotanto 750il 326 hv sedan ja muita muutoksia lopetettiin. Legendaarisen “mustan boomerin” korvasi 7-sarjan neljäs sukupolvi E65- ja E66-koreissa.
Sukupolvet ja laitteet
Generation 3 sedan – uudelleen muotoiltu
09.1998 – 08.2001
725tds AT | M51D25 | 2,5L | 143 hv |
728i AT | M52B28TU | 2.8L | 193 hv |
728iL AT | M52B28TU | 2.8L | 193 hv |
730d AT | M57D30 | 2.9L | 184 hv |
735i AT | M62TUB35 | 3.5L | 238 hv |
735iL AT | M62TUB35 | 3.5L | 238 hv |
740i AT | M62TUB44 | 4.4L | 286 hv |
740iL AT | M62TUB44 | 4.4L | 286 hv |
750i AT | M73TUB54 | 5.4L | 326 hv |
750iL AT | M73TUB54 | 5,4L | 326 hv |
L7 AT | M73TUB54 | 5.4L | 326 hv |
Sedan 3. sukupolvi
06.1994 – 08.1998
730i MT | M60B30 | 3.0L | 238 hv |
730iL MT | M60B30 | 3.0L | 238 hv |
730i AT | M60B30 | 3.0L | 238 hv |
730iL AT | M60B30 | 3.0L | 238 hv |
740i MT | M60B40 | 4.0L | 286 hv |
740iL MT | M60B40 | 4.0L | 286 hv |
740i AT | M60B40 | 4.0L | 286 hv |
740iL AT | M60B40 | 4.0L | 286 hv |
750i AT | M73B54 | 5.4L | 326 hv |
750iL AT | M73B54 | 5,4L | 326 hv |